Afraders

Onderstaande punten geven informatie over de combinatie van borstvoeden en het gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine en kruiden.

 • Alcohol drinken als je borstvoeding geeft. Alcohol kan de hersenen van je baby, die zich na de geboorte nog sterk ontwikkelen, beschadigen.
 • Ook heeft alcohol een negatief effect op de toeschietreflex en op de melkproductie. Je baby wil daardoor minder drinken en raakt sneller geïrriteerd. Als je toch één glas wilt drinken, doe dit dan direct na een voeding. Geef de eerste drie uur daarna geen borstvoeding. De hoeveelheid alcohol van een glas bier, wijn of sterke drank is namelijk na drie uur afgebroken.
  lacdrank
 • Veel cafeïne gebruiken, hier kan de baby onrustig van worden. Cafeïne komt voor in koffie, thee (lage dosering) en cola. Tot vijf kopjes koffie is meestal acceptabel.
  lackofthee
 • Roken. Nicotine schaadt de gezondheid van moeder en kind en verhoogt de kans op wiegendood. Tevens heeft het nadelige effecten op de borstvoeding, de melk schiet minder toe en er wordt minder melk geproduceerd. Kun je echt niet zonder, rook dan op plaatsen in huis waar je baby niet komt. 
  rookverb2
 • Verdovende middelen of medicijnen zonder overleg met de arts of verloskundige gebruiken
  lactmed

Kruiden (preparaten) worden vaak als veilig beschouwd. Dit is niet altijd terecht. Schadelijke stoffen in kruiden kunnen overgaan in moedermelk. en mogelijk schadelijk zijn voor de baby.  De kruiden die u gebruikt bij het koken zijn kleine hoeveelheden waarbij geen risico is te verwachten. 

Voedingsmiddelen als donker bier, venkel, anijs, karwij en noten worden nogal eens gebruikt ter bevordering van de melkproductie. Door onderzoek is dit niet aangetoond. Voedingsstoffen beïnvloeden de geur en de smaak van borstvoeding met als voordeel dat de baby automatisch went aan variatie in de smaak.

Lactatiekundige Praktijk Groningen is betrouwbaar!

logo NVLIBCLC

Teruggebeld worden?

Bel mij terug

Please type your full name.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer