Geven van borstvoeding
De eerste weken drinkt de baby naar behoefte. Dit kan variëren van 7 tot 10 borstvoedingen per dag. Ook nachtvoedingen horen hierbij.
Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding. Een baby die borstvoeding krijgt slaapt daardoor `s nachts minder lang dan een baby die kunstvoeding krijgt. Na een aantal weken ontstaat er vaak wel een zekere regelmaat. De eerste dagen valt de baby meestal af, aan het eind van de eerste week is je baby weer gegroeid en is meestal met twee weken weer op zijn geboortegewicht.
Om je baby goed te leren kennen en zijn gedrag en signalen te kunnen interpreteren is het van belang dat hij veel in je nabijheid is, dit kan door je baby overdag in een wiegje in de huiskamer te laten slapen en `s nachts in een wiegje of co-sleeper naast het bed waar je ook slaapt. Daarbij zorg je ervoor dat muziek en televisiegeluiden niet of nauwelijks te horen zijn. Deze rooming-in is van belang totdat de borstvoeding goed op gang is.
Nadat de baby terug is op zijn geboortegewicht, zal hij minimaal 150 gram per week aankomen. De ervaring leert dat borstgevoede baby`s de eerste twee tot drie maanden sneller groeien dan kunstgevoede kinderen. Gemiddeld groeit een baby de eerste 2 maanden tussen de 180 en 320 gram.
Rond de leeftijd van vier maanden vlakt de groeicurve vaak af. Dit is een normaal patroon en is meestal niet een teken van teruglopende melkproductie. Een baby volgt zijn eigen “groeilijn”, waarbij aanleg en lichaamsbouw van de ouders ook een rol spelen.
Het is belangrijk om de baby de eerste aangeboden borst leeg te laten drinken, dat is tot de baby zelf loslaat of als hij nog maar kleine korte bewegingen maakt met zijn mondje. Dit duurt meestal 15 à 20 minuten. Daarna bied je de tweede borst aan, soms drinkt de baby hier korter maar soms ook net zo lang als aan de eerste borst.
Hongersignalen kunnen zijn: de handjes naar het mondje brengen en smakgeluidjes maken.
Een baby die wakker en alert aan de borst gaat drinken is rustiger en drinkt effectiever dan een baby die al een poosje huilt.
Een nachtpauze mag de eerste weken niet langer zijn dan 5 a 6 uur. Zo ontwikkelt zich een evenwicht tussen vraag (honger) en aanbod (borst) Overdag is het goed om de baby na maximaal 4 uren wakker te maken voor een voeding.
De eerste week kan het aanzuigen pijnlijk zijn. Pijn na de eerste week kan een signaal zijn dat het aanleggen niet goed gaat.