Kolven van melk

In principe moet de moeder altijd beschikbaar zijn voor het kind. Melk afkolven is echter een prima oplossing voor de afwezigheid van de moeder.

Kolven moet je als vrouw leren en de baby moet leren om gekolfde melk uit een fles te drinken. Kolven voelt namelijk anders dan live voeden. Met kolven is het zinvol om rond de 4e week te starten zodat de baby zowel uit de borst als uit een fles kan drinken  Er zijn verschillende producenten van kolfapparaten. Er zit wel verschil in kolven. B.v. of het een gesloten systeem is of een open systeem.

Moedermelk kan prima in de koelkast bewaard worden en het kan ook ingevroren worden. Als moedermelk gekoeld bewaard wordt, scheidt de melk zich in verschillende componenten. Het opvallendste is de vetlaag die op de melk komt te staan. Het ziet eruit als slagroom en het mengt zich weer met de rest van de melk als deze verwarmd wordt. Volwassenen vinden deze melk vaak zuur ruiken en twijfelen dan, onterecht, aan de kwaliteit van de melk. Afgekolfde moedermelk kan worden opgewarmd in een flessenwarmer  ‘au bain marie’ in een pannetje met warm water of een magnetron sterilisator.  Hierbij is het belangrijk dat de moedermelk niet warmer wordt dan 30-35 ˚C. Dit is een goede drinktemperatuur. Afgekolfde moedermelk verliest namelijk beschermende stoffen bij temperaturen boven 50 ˚C.

Gekolfde melk kan verschillend van kleur zijn. Gekolfde melk is nooit (spier)wit, maar roomkleurig of groenig of blauwig. Het heeft niets te maken met het bedorven zijn van de melk, maar met de samenstelling van de melk op dat moment. 

Lactatiekundige Praktijk Groningen is betrouwbaar!

logo NVLIBCLC

Teruggebeld worden?

Bel mij terug

Please type your full name.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer