Voordelen borstvoeding moeder

Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de moeder. Uit onderzoek blijkt dat 98 % van de vrouwen lichamelijk in staat is borstvoeding te geven. Bij de borstvoeding produceert de moeder hormonen die haar tot rust laten komen, en die haar ook een sterke band met het kind laten ontwikkelen. 

Borstvoeding geven zo snel mogelijk na de geboorte helpt de baarmoeder sneller terug te komen tot de rustgrootte, daardoor vermindert dit de bloeding na de geboorte in het kraambed. Wanneer het kind uitsluitend met borstvoeding wordt gevoed, wordt ook de terugkeer van de menstruatiecyclus en daarmee de vruchtbaarheid van de vrouw vertraagd waardoor de natuurlijke afstand tussen geboortes kan worden bewaard.

Deze methode (de LAM-methode) werkt alleen als er volledige borstvoeding wordt gegeven, er minstens 1 nachtvoeding gegeven wordt en de menstruatie nog niet op gang gekomen is. Deze methode van anti-conceptie is niet voor 95% betrouwbaar omdat er ook een eisprong kan plaatsvinden zonder dat er eerst een menstruatie is geweest.

Overigens verschilt het enorm per vrouw wanneer de menstruatiecyclus op gang komt. Bij sommigen is dit al na 10-12 weken. Bij anderen duurt het 10-12 maanden of nog langer. Door borstvoeding wordt iets meer dan gewoonlijk kalk onttrokken aan het lichaam van de moeder. De stofwisseling van de moeder past zich echter goed aan aan de nieuwe situatie en zal zuiniger omspringen met de hoeveelheid calcium die de moeder zelf binnenkrijgt.

Zodra de moeder stopt, gaat haar lichaam compenseren en houdt zij sterkere botten over dan een vrouw die nooit borstvoeding heeft gegegeven. Op die manier verkleint het (langdurig) geven van borstvoeding de kans op osteoporose voor de moeder op de lange termijn. Het nemen van calciumsupplementen of drinken van extra melk is niet nodig.

Moeders die hun kinderen borstvoeding geven hebben bovendien een verlaagde kans op eierstokkanker en borstkanker vóór de menopauze. Er zijn ook praktische voordelen aan borstvoeding. Het is gratis, altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygienisch. Er is geen noodzaak tot aanschaf van flessen en spenen. Er zijn geen zorgen over uitkoken, schoonmaken en schoon water.

Lactatiekundige Praktijk Groningen is betrouwbaar!

logo NVLIBCLC

Teruggebeld worden?

Bel mij terug

Please type your full name.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer